P R A K T I J K

Praktijk Sprankel | Rouwverwerking

Contact Info

+31 6 52626943

Stappenhoeve 7
5708 WC Helmond

anke@praktijksprankel.com

UP

Rouw in de klas, voor de leerkracht

Rouw in de klas.

Omgaan met verdrietige omstandigheden in de klas is vaak lastiger dan een feestje vieren.
Want bij jarige kinderen weten we er wel raad mee; een kroon, een taart, of feesthoed… daar staan we samen bij stil. En een feestje in de klas is een fijne afwisseling.

Maar hoe anders is het als het gaat om verdrietige gebeurtenissen, zoals het overlijden van een opa, een broertje die in mama’s buik al overlijdt, of een papa thuis met veel sombere gedachten…
Ook deze verhalen komen je klas binnen. En hoe leef je dan mee als groep? Of zelf, als leerkracht?

Voor de leerkracht

Er zijn veel mooie manieren om met kinderen het gesprek aan te gaan over verdriet, afscheid, rouw, rituelen en gebruiken.rouw in de klas 
Samen met jou ga ik met kinderen in gesprek over verdriet, zorgen en angst die voort kunnen komen wanneer je verdrietig bent of iets naars mee maakt.

Rouw kent zoveel verschillende facetten: een verhuizing, scheiding van ouders, oorlog waar je uit moet ontsnappen, andere culturen waarmee je geconfronteerd wordt, hebben van een handicap, bij ziekte (in het gezin), brand, afwijzing, pesten, iets niet (meer) kunnen, …
Allemaal vormen van afscheid nemen. En afscheid gaat vaak gepaard met verdriet. Groot verdriet en klein verdriet; het is voor iedereen anders en iedereen gaat er op een eigen manier mee om. Echter kent verdriet ook verschillende vormen; niet elk verdriet wordt hardop geuit, herkend èn erkend. Er is vaak ook sprake van stil verdriet of niet herkent verdriet. Daarom is aandacht al op jonge leeftijd op school zo belangrijk.

Voor het team

Informatie en uitleg over de impact van ingrijpende gebeurtenissen in het leven van kinderen, geven een duidelijk beeld van wat er bij kinderen gebeurt, hoe ze ermee omgaan en wat je als leerkracht of onderwijsondersteuner kunt doen.
Samen gaan we in gesprek over: wat is rouw, hoe herken je het en hoe maak je verdriet bespreekbaar.
Ook zijn er werkvormen die je zelf kunt doen en geef ik tips waar je op kunt letten.

Begeleiding bij overlijden

Samen met de directie maak ik een plan voor de crisis-aanpak en ondersteun ik het team waar nodig.
Ingrijpende gebeurtenissen kunnen gaan over het overlijden van een familielid, ouder, leerkracht, of een kind.
Waar moet je als directie, leerkracht, onderwijsondersteuner aan denken, denk aan communicatie en organisatie, maar het gaat ook over hoe ga je het gesprek aan in de klas, welke vragen stel je de kinderen om ze tot gesprek uit te nodigen, welke reactie kan ik verwachten van kinderen en wat zeg ik dan, welke rouwreactie hoort bij welke leeftijd?

Tot slot vind ik het altijd heel belangrijk om de leerkracht de vraag te stellen: hoe gaat het nu met jou?

Groepsopstelling maken met leerkracht en kinderen

Een groepsopstelling maak ik met kinderen en leerkracht en geeft inzicht in de dynamieken die spelen in de klas.
Het is een praktische manier om (gevoelige) thema’s zichtbaar en bespreekbaar te maken.
Ik kijk ‘verder’ naar het gedrag dat ze laten zien; wat speelt er nog meer? Welke zorgen zijn er? Zijn er onderling moeilijke verhoudingen? Wordt er gepest of buitengesloten?
Systemisch werken helpt om samen te kijken naar wat speelt in de klas en om vragen boven tafel te krijgen, die anders onderhuids blijven spelen. Door dit samen te doen, voelen kinderen zich gezien en gehoord.

Rots & Water

Rots & Watertraining is een psycho-fysieke training waarbij de kinderen al spelenderwijs en d.m.v. fysieke oefeningen hun sociale vaardigheden vergroten en leren communiceren (met elkaar) . Dit op basis van zelfvertrouwen, zelfreflectie en waarbij ik uitga van de eigen krachten, mogelijkheden en inzichten.

Wanneer de dynamiek verstoord is in de groep, ga ik samen met de leerkracht kijken wat nodig is om van daaruit de groep te begeleiden. Dat gebeurt fysiek dmv spel en oefeningen, maar ook worden verdrietige gebeurtenissen, problemen of moeilijkheden bespreekbaar gemaakt.